Hoe werkt Lasersnijden • Instructies

1. METHODE

VLAKGRAVEREN

Hierbij beweegt de laser als een printer, zodat er steeds een laagje wordt verbrand. Als resultaat wordt het te graveren vlak een beetje verzonken in het materiaal. Maak graveervlakken blauw.

LIJNGRAVEREN

In plaats van een vlak te graveren wat veel tijd kost, is het ook mogelijk om de laser snel en met laag vermogen te laten snijden. Als ware wordt er dan getekend op het materiaal. Maak graveerlijnen groen.

LASERSNIJDEN

Maak de buitenste snijlijn van een object zwart, dit is dus niet het werkvlak van de gehele tekening. Interne snijlijnen zijn de te snijden lijnen die binnen de buitencontour vallen, denk hierbij aan bijvoorbeeld gaten in een vierkant. Maak deze interne snijlijnen rood.

2. CONTROLEER DE TEKENING

Dubbele lijnen, kruislijnen en open contourlijnen moeten uit de tekening verwijderd worden voor het beste resultaat. Dubbele lijnen in een tekening zorgen voor een langere snij- en/of graveertijd. Daarnaast zal het resultaat minder nauwkeurig worden. Kruislijnen kunnen vaak worden verbonden of worden gecombineerd om snij- en/of graveertijd te beperken.  Open contouren kunnen ervoor zorgen dat een object niet goed wordt uitgesneden

Vooral bij vlakgraveren is het essentieel om goed op de lijnen te letten. Tips voor het verwijderen van deze lijnen staan in stap 5.

Let op: zorg ervoor dat teksten ge-outlined zijn.

Door een omtrek van teksten te maken worden teksten niet meer gezien als een lettertype maar als lijnen. Deze lijnen blijven  altijd op de juiste plaats in de tekening staan waar teksten als lettertypes nog weleens willen verspringen of, als wij het lettertype niet hebben, deze niet goed worden vertoond.

3. FORMAAT

Luxigo | Afmetingen - Onze maximale afmetingen voor lasersnijden

De maximale afmeting voor het lasersnijden van materialen is 1200 mm x 1200 mm.

Voor vlakgraveren geldt er een maximale afmeting van 1150 mm x 1200 mm. Omdat de laserkop hier als een printer heen en weer gaat heeft de laser aan beide kanten 25 mm extra ruimte nodig om uit te wijken, vandaar dat niet de volledige breedte kan worden benut.

Van één machines kunnen wij het bed 450 mm laten zakken. Hierdoor is het mogelijk om voorwerpen met een hoogte van 450mm alsnog te graveren. Deze voorwerpen moeten binnen het gebied van 1200 x 1200 mm passen.

Ook kunnen wij de machine aan de voor- en achterkant open zetten. Hierdoor kunnen er langere voorwerpen in met een maximale breedte van 1200 mm en hoogte van 30 mm. 

Let op: onze materialen hebben standaard afmetingen van 900 x 600 mm, 600 x 400 mm en 300 x 200 mm. Platen groter dan 900 x 600 mm kunnen na overleg zelf worden aangeleverd.

4. MARGE

Houd een margerand aan van minimaal 5 mm ten opzichte van het werkvlak (de grootte van de plaat).

De platen worden met de hand onder de laserkop gelegd en het startpunt bepaald met het oog. Met een margerand van 5 mm hebben wij genoeg speling om de platen zo neer te leggen dat alles er perfect op past.

Luxigo | Margerand - Houd een margerand van minimaal 5mm aan

5. NESTING

Zet zoveel mogelijk onderdelen die uit hetzelfde materiaal gesneden moeten worden op één werkvlak.

Houd tussen de verschillende onderdelen minimaal een ruimte van 1 mm. Staan er veel dezelfde vierkanten in de tekening? Zet ze strak tegen elkaar aan zodat de dubbele lijnen weer kunnen worden verwijderd. Hiermee worden weer enkele snij seconden bespaard.

6. BESTANDSFORMAAT

Luxigo werkt het makkelijkst met werktekeningen die zijn opgeslagen als .AI (Illustrator), .DXF (CAD Programma’s), of .RLD (RDWorks – Lasersoftware).

Deze bestandstypes kunnen direct worden ingeladen in de lasersoftware.

Andere bestandstypes zoals .svg, .eps, .dwg, .jpg, .png, .psd kunnen wij niet direct in de lasersoftware openen dus moeten we eerste omvormen

Let op: Zorg dat teksten zijn ge-outlined. Hierdoor worden letters omgevormd naar lijnen die door Luxigo goed in te lezen zijn.

In Illustrator kan de functie “letteromtrek maken” (create outline) worden gebruikt. In CAD programma’s bestaat er vaak een “Explode” commando waarmee de teksten in lijnen worden omgevormd.

7. PROGRAMMA’S

Luxigo gebruikt het laserprogramma RDWorks (gratis) om tekeningen in te laden en te downloaden naar de machines.

Daarnaast beschikt Luxigo over Adobe Illustrator,  Inkscape (gratis), FreeCad (gratis) en QCad (gratis).

Met deze programma’s is het mogelijk om vectorbestanden te creëren die geschikt zijn voor de lasersoftware.

Ben je opzoek naar een gratis vector programma of wil je zelf aan de slag gaan met onze lasersoftware? Download hieronder de verschillende gratis programma’s.


Wil je liever geen programma installeren kan je ook gebruik maken van online vector editors. Vecteezy en Vect zijn gratis online editors waarmee vector bestanden gemaakt kunnen worden. Zodra deze worden opgeslagen als .svg bestand kunnen wij deze omvormen voor onze software.

Windows/Mac

RDWorks - Luxigo

Luxigo | Lasersnijden en graveren

Inkscape

icon-Inkscape

FreeCad

FreeCad - Luxigo

FreeCad (gratis)

QCad - logo (Custom)

Online Editor

Vecteezy

Vecteezy logo

Vect

Vectr - Logo (Custom)

8. INSTRUCTIE’S

Voor de volgende programma’s heeft Luxigo instructies gemaakt. Probeer de volgende instellingen zoveel mogelijk aan te houden en/of de instructie zoveel mogelijk te volgen zodat wij zo snel mogelijk een offerte kunnen opstellen en terugmailen.

Instellingen:

Buiten snijlijn: Zwart – rgb(0,0,0) – lijn: 0,05mm

Interne snijlijn: Rood – rgb(255,0,0) – lijn: 0,05mm

Lijngraveren: Groen – rgb(0,255,0) – lijn: 0,05mm

Vlakgraveren: Blauw – rgb(0,0,255) – vullen (geen lijn)

Instructies

Wij doen ons best om ook voor de andere programma’s een instructie te schrijven!

Illustrator

icon-Ai

AutoCAD

icon-Autodesk

Solidworks

Luxigo | Solidworks

Fusion360

Fudion-360-logo

FreeCad

FreeCad - Luxigo

Inkscape

icon-Inkscape

Vectr

Vectr - Logo (Custom)

9. TEMPLATES

Luxigo heeft niet voor alle programma’s aparte templates. Wij doen ons best om er zoveel mogelijk instructies en templates te maken zodat het voor iedereen steeds makkelijker wordt om goede tekeningen aan te leveren.

Hieronder staan onze beschikbare templates:

Illustrator

icon-Ai